

IEA Energy Statistics Course October 14 - 17, 2024

Agenda

Day 1

Time	Content	Presenter
Introduction to Energy Statistics		
12:00 - 12:10	Welcome from the IEA	TBD
12:10 - 12:35	Introduction to Energy Statistics	TBD
12:35 - 12:50	Q&A	
5-minute break		

Renewables Module			
12:55 – 13:20	Renewables This session gives an overview of the latest trends in renewable sources of energy. The four classifications of renewable and waste sources will be explained, including a focus on different types of solid biofuels. Participants will learn about the different aspects of creating a renewable balance, and how to report data in the joint annual renewables and waste questionnaire.	TBD	
13:20 – 13:35	Q&A		
	15-minute break		
13:50 - 14:35	Dedicated exercise session	TBD	
15-minute break			

Introduction to Hydrogen Data Collection Module		
14:50 - 15:15	Introduction to Hydrogen Data Collection Given the increasing importance that Hydrogen is making within the energy domain, this short introductory session will explain some of the key concepts and data flows that countries should seek to collect to help produce a hydrogen balance. Links to ammonia and e-fuels will also be discussed.	TBD
15:15 – 15:30	Q&A	

International Energy Agency



Day 2

Time	Content	Presenter	
	Natural Gas Module		
12:00 – 12:20	Natural Gas This session gives an overview of the recent trends in gas production and consumption in the energy mix, key concepts in gas statistics and fundamental guidance on reporting data into the joint annual gas questionnaire. Participants will learn about the gas supply chain and commodity flow, taking into account the special considerations for reporting trade, for example.	TBD	
12:20 - 12:35	Q&A		
	15-minute break		
12:50 - 13:35	Dedicated exercise session	TBD	
15-minute break			

Oil Module		
13:50 – 14:10	Oil This session gives an overview of the recent trends in oil supply and demand, key concepts in oil statistics and fundamental guidance on reporting data into the joint annual oil questionnaire. Participants will learn the characteristics that define oil and follow the various elements in the supply chain, from oil production to final consumption, that comprise the oil balance.	TBD
14:10 - 14:25	Q&A	
15-minute break		
14:40 - 15:30	Dedicated exercise session	TBD



Day 3

Time	Content	Presenter	
	Coal Module		
12:00 – 12:20	Coal This session gives an overview of the recent trends in world coal production, consumption, and trade, including its role in electricity generation; there is also key guidance on how to report data in the joint annual coal questionnaire. Participants will learn about coal classifications, and how to create a coal balance.	TBD	
12:20 - 12:35	Q&A		
	15-minute break		
12:50 - 13:35	Dedicated exercise session	TBD	
15-minute break			

Electricity Module		
13:50 – 14:10	Electricity This session gives an overview of the latest trends in world electricity generation and consumption. The distinction between primary and secondary electricity sources, as well as between main activity and auto producer plans will be explained, as will the unique way of classifying electricity trade data. Guidance will also be given on how to check generation efficiencies, and report the data in the joint annual electricity and heat questionnaire.	TBD
14:10 - 14:25	Q&A	
15-minute break		
14:40 - 15:30	Dedicated exercise session	TBD



Day 4

Time	Content	Presenter
	Energy Demand and End-Use Data Module	
12:00 – 12:20	Energy Demand and End-Use Data The session will describe the key data needed for a good representation of the demand-side of the energy system, including: power and transformation, industry, transport, buildings and other sectors – typically requiring dedicated data collection at national level. Demand- side data are key to the design of a complete and accurate energy balance. The session will also show the benefits of collecting detailed end-use data for each sector, as a preliminary step to developing efficiency indicators to inform and monitor sectoral policies.	TBD
12:20 - 12:40	Q&A	

Energy Prices Module		
12:40 – 13:00	Energy Prices The session will explain the key concepts required for end-use energy prices data collection and reporting at national level, including methodologies by products, sectors and time granularities. It also introduces the value of end-use energy prices to derive policy-relevant indicators.	TBD
13:00 - 13:20	Q&A	TBD
10-minute break		

Energy Balances Module			
13:30 - 13:50	Energy Balances The session will explain the definitions, concepts and conventions underlying the building of a national energy balance. It will show how an energy balance is also the starting point for the construction of various indicators such as energy intensity, energy consumption per capita, of for early estimations of CO2 emissions from fuel combustion. The session combines presentation and hands-on exercises, including featuring the IEA balance builder.	TBD	
13:50 - 14:05	Q&A		
	10-minute break		
14:15 - 15:00	Dedicated exercise session	TBD	
5-minute break			

Final Session - Closing		
15:05 – 15:15	Training Evaluation/Post training assessment	TBD
15:15 – 15:30	Closing remarks and group photo	TBD