

IEA Energy Statistics Course October 25 - 27, 2022 Agenda

Time	Content	Presenter	
Coal Module			
12:00 – 12:10	Welcome from the IEA	tbd	
12:10 - 12:30	Coal	tbd	
	This session gives an overview of the recent trends in world coal production, consumption, and trade, including its role in electricity generation; there is also key guidance on how to report data in the joint annual coal questionnaire. Participants will learn about coal classifications, and how to create a coal balance.		
12:30 – 12:45	Q&A		
	5min break		
12:50 - 13:30	Dedicated exercise session	tbd	
12:50 - 13:30	Dedicated exercise session 5min break	tbd	

Renewables Module		
13:35 – 13:55	Renewables This session gives an overview of the latest trends in renewable sources of energy. The four classifications of renewable and waste sources will be explained, including a focus on different types of solid biofuels. Participants will learn about the different aspects of creating a renewable balance, and how to report data in the joint annual renewables and waste questionnaire.	tbd
13:55 – 14:10	Q&A	
5min break		
14:15 - 15:00	Dedicated exercise session	tbd



Day 2

Natural Gas Module		
12:00 – 12:20	Natural Gas This session gives an overview of the recent trends in gas production and consumption in the energy mix, key concepts in gas statistics and fundamental guidance on reporting data into the joint annual gas questionnaire. Participants will learn about the gas supply chain and commodity flow, taking into account the special considerations for reporting trade, for example	tbd
12:25 – 12:40	Q&A	
5min break		
12:45 - 13:30	Dedicated exercise session	tbd
5min break		

Oil Module		
13:35 – 13:55	Oil	tbd
	This session gives an overview of the recent trends in oil supply and demand, key concepts in oil statistics and fundamental guidance on reporting data into the joint annual oil questionnaire. Participants will learn the characteristics that define oil and follow the various elements in the supply chain, from oil production to final consumption, that comprise the oil balance.	
13:55 – 14:10	Q&A	
5min break		
14:15 - 15:00	Dedicated exercise session	tbd



Day 3

Time	Content	Presenter	
Electricity Module			
12:00 - 12:25	Electricity	tbd	
	This session gives an overview of the latest trends in world electricity generation and consumption. The distinction between primary and secondary electricity sources, as well as between main activity and auto producer plans will be explained, as will the unique way of classifying electricity trade data. Guidance will also be given on how to check generation efficiencies, and report the data in the joint annual electricity and heat questionnaire.		
12:25 - 12:40	Q&A		
5min break			
12:45 - 13:30	Dedicated exercise session	tbd	

Energy Balances Module			
13:35 – 13:55	Energy Balances	tbd	
	The session will explain the definitions, concepts and conventions underlying the building of a national energy balance. It will show how an energy balance is also the starting point for the construction of various indicators such as energy intensity, energy consumption per capita, of for early estimations of CO2 emissions from fuel combustion. The session combines presentation and hands-on exercises, including featuring the IEA balance builder.		
13:55 – 14:10	Q&A		
	5min break		
14:15 - 15:00	Dedicated exercise session	tbd	
5min break			

Final Session - Closing		
15:05 – 15:20	Training Evaluation/Post training assessment	tbd
15:20 – 15:30	Closing remarks and group photo	tbd